Herfstsoep boordevol vitaminen - Jansen & Jansen Buiten koken

Ga naar de inhoud
Krachtige vitaminesoep uit de heksenketel
Maak deze heerlijke verwarmende soep, boordevol vitaminen om je lijf een boost te geven voor het najaar.
Steek de terras-kookkachel aan en bereid deze soep in de heksenketel. Het recept is ontstaan tijdens een mooie ayurveda-retraite in Limburg waarna ik het zelf per seizoen verander met de ingrediënten die in dat seizoen aanwezig zijn. Gebruik dit recept dus gerust als basis en varieer naar hartelust zelf met de groenten.

Wat heb je nodig?
  • Terras-kookkachel
  • Houtjes om mee te koken, niet te grote stukken hout i.v.m. Slowcooking
  • Mosterdzaadjes (klein handje)
  • Kerrieblaadjes (5 stuks)
  • Snufje ras-el-hanout kruiden.
  • Rode linzen (halve zak)
  • Eetlepel Kokosolie
  • 1 mooie Pompoen
  • 1 Zoete aardappel
  • 3 winterpenen
  • 1 rode ui
  • stukje gember
  • Een halve rode peper (of een hele als je van pittig houdt)
  • 4 liter water
  • 5 groenten bouillonblokjes (vegeratisch van bijvoorbeeld Zonnatura)
  • Bosje verse koriander
  • Heksenketel van 8 liter (groter mag natuurlijk ook) + deksel
  • Lange houten lepel.

Hoe maak je de soep?
Steek de terras-kookkachel aan met kleine houtjes en maak een mooi vuurtje.
Langzaam opstoken tot er een mooi smeulend houtskool onderop ontstaat, gooi er dan af en toe een extra houtje bij.
Niet te hoog, want we doen aan SLOWCOOKING !

Snijd ondertussen bovenstaande ingrediënten in stukjes.

  • Smelt de kokosolie in de heksenketel.
  • Doe de mosterdzaadjes in de pan en laat ze rustig 'poffen. Zodra ze gaan springen dan doe je de gesneden rode ui erbij.
  • Roer de ui en de mosterdzaadjes door elkaar.
  • De gesneden wortel mag er ook bij, roer alles weer door elkaar.
  • Voeg de zoete aardappel erbij en roer door.
  • Voeg de pompoenblokjes toe en roer door.
  • Roer de stukjes gember erdoor heen en de gesneden chilipeper.
  • Voeg het water toe en roer door.
  • Voeg de rode linzen toe en roer door.
  • Versnipper de groentebouillon blokjes met je handen over het geheel.
  • Verdeel een snufje ras-el-hanout toe (naar smaak).
  • Laat het geheel lekker pruttelen en roer af en toe door.
  • Hou af en toe ook in de gaten of er een extra houtje op het vuur gelegd moet worden.
  • Geniet van het buitenkoken met de terras-kookkachel

Als de soep klaar is kun je deze in grote kommen of mokken uitserveren en garneren met wat vers gehakte koriander.
Voor de variatie is het soms ook wel eens lekker om daarbij ook een paar plakjes verse banaan te doen :-).

Eet smakelijk!



vitaminesoep met pompoen
Jansen & Jansen Buitenkoken
Terug naar de inhoud